Çıt Çıtlı (Ankerli) Protez
Çıt çıtlı protez hassas bağlantılı diş protezi diye geçen bir uygulamadır. Uzun süreler diş eksikliği sorunu yaşayan kişiler için doğru tedavi yöntemlerinden biridir. Hastamızın bu tedavi seçeneğini yaptırabilmesi için sağlıklı birkaç dişinin ağız içerisinde olması gerekir. Bu sağlıklı dişlere yapılan kaplamalar ve yerleştirilen çıt çıt sayesinde kullanımı hastalar tarafından daha kullanışlı olur. Diş eksikliği fazla olan ve sabit protez kullanamayan kişilerde en çok tercih edilen protez çeşitlerinden biridir. Dişlerin üzerine yapılan kaplamalarda bulunan çıt çıt yuvalarına oturtulduğu için çıt çıtlı adını almıştır.
Çıt Çıtlı (Ankerli) Protez Ameliyatı
Çıt çıtlı protez kullanmak isteyen kişiler uzman bir diş hekimine başvurmalıdır. İşlemlere başlamadan önce diş doktoru tarafından yapılan detaylı muayeneden geçmek gerekir. Daha sonra ağızda kalan dişlerin son durumu saptanır. Eğer ağız içerisinde çürük diş veya her hangi bir problem varsa önce bu dişlerin tedavi edilmesi gerekir. Dişler tedavi edildikten sonra kalan dişler kaplanır ve kaplamanın hemen kenarına çıt çıtın oturacağı top başlar yerleştirilir. Hastamızın bu aşamada çıt çıtlı protezi yapılması için ölçüsünün alınması gerekir. Bu ölçülere göre protez yapılır. Protez yapımının provaları çok önemlidir. Çünkü hastamız çok uzun yıllar bu protezleri kullanacaktır. 5- 6 seans içerisinde protez tamamen yapılmış olur. Kişiler en fazla 60 gün içerisinde protez dişlerine kavuşabilir. Protezler ve yeni yapılan kaplamaları arasında özel tutucular yerleştirilir. Protezler diş yuvalarına en iyi şekilde yerleştirildikten sonra hastalar rahat bir şekilde protezlerini kullanmaya başlayabilir. Eğer protezler rahatsız ederse diş hekimleri gerekli düzenlemeleri yapacaktır.
Çıt Çıtlı Protezin Hazırlanması
Çıt çıtlı protez seçimi kişinin hastalıklarına göre ve dişlerinin yapısına göre değişmektedir. Hasta için en uygun tedavi doktor tarafından planlanır. Hastanın bu protezi yaptırabilmesi için en az sağlıklı bir kaç dişi olması gerekir. Bu diş sayısı ne kadar fazla ise tutuculuk o kadar iyi olacaktır. Bu sayede protezlerin damaktaki tutuculuğu da artırılır. Protezler ağza takıldığı zaman hasta rahat bir şekilde konuşuyorsa herhangi bir sorun yaşanmaz. Protezler takıldıktan yaklaşık 2 hafta içerisinde hastalar protezlere tam olarak alışır. Protezlerin uzun ömürlü olabilmesi için gerekli bakımlarının yapılması gerekir.